Roliga vintersporter

Backhoppning
Nu när det inte är så länge kvar tills OS börjar, vad passar då bättre än att lista några av våra favoritsporter som även kommer att tävlas i under spelen. 

Nordisk Kombination

Nordisk Kombination är kanske inte den allra mest kända sporten för svensken. Det är dock kanske inte så konstigt eftersom det inte direkt har haglat framgångar internationellt för svenska utövare. Men vi gillar sporten. NOK som den också kallas ibland är vad man skulle kunna kalla för en mix mellan backhoppning och längdskidåkning Tävlingarna består således av två moment, ett backmoment och ett längdmoment.

Backmomentet fungerar som så att man till skillnad från specialbacke inte tävlar i två omgångar utan bara en. Poäng mäts på samma sätt som i specialbacke i både stil och i längd. Längden ger ett visst antal poäng beroende på hur långt hoppet mäter, och stilen bedöms av fem, av varandra oberoende domare. 20 är maxpoäng från varje domare men det är bara poäng från tre av domarna som räknas – det högsta och lägsta räknas bort.

Till skidmomentet räknas poängen ihop och sedan om till sekunder. Den som leder efter backmomentet kommer att starta först av alla i längdmomentet och sedan startar övriga deltagare i en strid ström utifrån hur många sekunder bakom de befinner sig efter backmomentet. I längdloppet är det klassisk jaktstart som gäller – det vill säga att först i mål vinner.

Skidskytte

Skidskytte är en sport som framförallt på 1990-talet och under 00-talet fick ett rejält uppsving i Sverige. Detta mycket tack vare framgångar för framförallt Magdalena Forsberg som vann flertalet världsmästerskapstitlar, OS-medaljer och var vid ett flertal tillfällen också den sammanlagda segraren av världscupen.

Hennes efterföljare i form av Anna Carin Zidek som till och med lyckades med det Magdalena Forsberg misslyckades med – att vinna ett OS-guld.  Ett annat namn är Helena Jonsson som även hon lyckats vinna VM-guld. På herrsidan är det framförallt Björn Ferry, Carl-Johan Bergman och på senare tid även Fredrik Lindström som varit de största hoppen. Inför kommande OS är förväntningarna inte skyhöga, men chanserna finns där.

Till skillnad från vanlig längdskidåkning så finns som namnet skvallrar om, även ett skyttemoment med. Vanligen är det fyra skjutningar per tävling och fem skott per skjutning. Missar man något av de fem skotten så får man vanligen åka en straffrunda för varje missat skott, en straffrunda som vanligen tar ungefär 30 sekunder per varv. I vissa tävlingsformer har man dock istället för straffrundor tidstillägg för varje missat skott.

Vill du ha mer information om skidskytte och om att pröva på sporten så kan du besöka skidskytteförbundets hemsida.