Pengar och fritidsintressen

Det är inte sällan man hör att någon kommenterar på att de, eller någon annan, har ”en dyr hobby”. Men vad får en hobby egentligen kosta och hur kan man minska den eventuella kostnaden?

pengar

Gemensam ekonomi

I en parrelation med gemensam ekonomi kan dyra intressen leda till konflikt. För att undvika detta kan det vara bra att redan innan arbeta ut ett system hur sådana kostnader skall hanteras. Detta betyder oftast att man på ett eller annat sätt delar in pengarna, även i en gemensam ekonomi. Ett bra sätt för personer med väldigt olika löner är att fördela de gemensamma kostnaderna efter hur stor andel av inkomsterna någon för in i hushållet. Resterande behåller personen. Detta betyder till exempel att  ett par där ena parten tjänar 14 000 i månader efter skatt och den andra tjänar 28 000 efter skatt fördelar kostnaderna så att den parten med lägre lön bara betalar 33% av de gemensamma kostnaderna medan den med högre lön betalar mer. Det som då är kvar av vardera lön kan de sedan spendera fritt. Det viktiga är att specificera hur mycket vardera part får använda fritt. Mer tips om gemensam ekonomi kan ni läsa här.

Spännande variation

Vissa hobbys kan ha väldigt varierande eller osäkra kostnader. Det kan till exempel handla om ett motorintresse som en lång tid kan vara förhållandevis billigt men sedan snabbt kan förändras om reparationer krävs. Just det fallet kan vara enkelt löst genom att varje månad spara pengar till ett speciellt konto som sedan får bekosta hobbyns plötsliga kostnader.

Den överlägset roligaste varianten av varierande hobbykostnader finner vi inom spel och betting. Även om kostnaderna inte behöver variera speciellt mycket om man sätter en bestämd budget varje månad så kan utan tvekan vad  man får tillbaka av det variera! I värsta fall får man mycket underhållning för pengarna och bästa fall dessutom en vinst med en massa pengar tillbaka. Tack vare bredden på casinomarknaden finns det dessutom många startbonusar att hämta. Bonusarna kommer dessutom i olika former så att det ska finnas något för alla. Så för att få ut så mycket som möjligt av din bonus bör du alltid läsa villkoren noga så att du slipper bli överraskad av ett omsättningskrav du inte är bekväm med.

Tjäna pengar på hobbyn

Om man har en hobby som på något sätt kan dra in pengar så kan det vara ett bra sätt att få den att betala för sig själv. I vissa fall kan dessa till och med ge vinst, det är då viktigt att skatta på den.

Oavsett om man går med vinst eller inte så är det viktigt att deklarera den ekonomiska verksamheten som pågår i sin hobby. Då rapporterar man enkelt in de kostnader och inkomster i deklarationen så att skatteverket sedan kan beräkna om, och i så fall hur mycket skatt du skall betala.