Kampsport

Kan man ha kampsport som hobby, ja visst lik väl som du spelar fotboll, tennis eller vilken idrott du nu utövar. Som kampsportsutövare så tränar du ett par dagar i veckan, men blir du i slutändan riktigt duktig så utökas träningstillfällena och blir det garanterat fler med tiden.

Inom kampsport så finns flera grenar och stilar, de flesta kommer från Asien men allt eftersom så hittas fler länder med sin kampsport, och inom varje kampsport så hittas ytterligare varianter och grenar.  Det finns Japanska kampsporter, Kinesiska kampsporter, Koreanska kampsporter, Filippinska kampsporter, Indonesiska kampsporter, Vietnamesiska kampsporter, Ryska/Slaviska kampstilar och Västerländska kampsporter. Som du ser finns det mängder av kampsporter att välja på, se till att hitta det som passar dig.

Thai boxare

Ofta så finns det lokala klubbar som ordnar träningar och tävlingar inom olika kampsporter. Skulle du vilja träna någon kampsport hemma för att komplettera din vanliga träning på en klubb kan du med fördel gå in på http://gymkompaniet.se/ och kolla in deras utrustning för kampsport. Här hittar du boxningssäckar, handskar och annat som du kan behöva för en effektiv träning hemma och bli den ultimata kampsportaren.

Populära kampsporter

  • Thaiboxning – Detta är en snabbväxande kampsport i Sverige. Du behöver inte så mycket teknik utan man lär sig några grunder som man verkligen tränar på för att nå fulländning i thaiboxningen. Det är fråga om slag med knytnävar, armbågar och knä. Det är en oerhört hård kampsport.
  • MMA – Mixed Martial Arts är på frammarsch och med UFC tävlingar som drar mängder med publik så är den på gång att bli en riktigt stor kampsport. Här har man mixat tekniker från flera andra kampsporter såsom kickboxning, thaiboxning, bjj och även vanlig romersk brottning. Det flesta tekniker är tillåtna i MMA, men det finns ändå ett omfattande regelsystem som skyddar utövarna och det är långt ifrån att tala om ett vanligt gatuslagsmål.
  • Wushu – som vi lite slarvigt brukar kalla för Kung Fu är en stridskonst från Kina. I dag så har teknikerna utvecklats till att bli en intensiv men vacker kampsport. Inom sporten, till skillnad från Thaiboxning och MMA, tävlar man oftast med ”light contact”, det vill säga bara lättare slag eller markeringar för att ta poäng.

Stora organisationer

  • UFC – Denna organisation har på de senaste åren verkligen gått ifrån att vara etablerad och medelstor, till att totalt skjuta i höjden när det kommer till intresse och fans. Visst har UFC länge haft en ledande position, men det är först nu som man på riktigt flyttat in i finrummen, med dyra ”pay-per-view”-avtal som gjort ägarna stormrika. Inget tyder i nuläget på att organisationen kommer tappa detta fotfäste, även om många fighters numera anser att de borde få en större del av intäkterna och i vissa fall gått över till bland annat ”Bellator MMA”.
  • Bellator MMA – Är den organisation som i nuläget kanske kan sägas vara den närmaste konkurrenten till UFC. Bellator MMA startades upp 2008 i USA och har genom det faktum att media-jätten Viacom köpt stora delar av organisationen fått tillträde till en oerhört mycket större publik och når nu ut till över 100 miljoner hushåll veckovis.