Betting som fritidsintresse

Ett fritidsintresse som vi väl kan säga angränsar till att ha sport som fritidsintresse är betting. Man kan nog med säkerhet säga att det i många fall är ett ett intresse som beror på varandra.

Odds

Betting utgår ifrån odds

Vilken typ av betting man sysslar med brukar variera något, men man kan nog säga att det är tre huvudspår som vi kan gå på, nämligen oddsspel, tips samt spel på hästar. Alla dessa spel utgår dock ifrån det första, alltså ett bestämt odds som motsvarar en sannolikhet för att något ska hända. Utan odds så skulle dessa spel inte fungera som de gör idag – åtminstone inte på samma sätt.

Vi behöver kanske inte bli alltför långrandiga med förklaringen av odds men vi kan förklara dess funktion i de tre spelen, samtidigt som vi förklarar själva spelen.

Tipsspel – I tipsspel så är det vanligen ett antal förutbestämda matcher som du som spelare ska gissa resultaten på. Det gör man vanligen genom att på sin rad välja 1, x eller 2 i kupongen. Ett bra exempel är Stryktipset, som vi tidigare nämnt i vår artikel om fotboll. Det är 13 matcher som du som spelare ska kryssa i var och en av matcherna hur du tror att de slutar. Väljer du att spela helt utan garderingar så kommer de 13 matcherna att kosta dig en enda krona.

Vinsten avgörs sen av det totala oddset som man får fram genom att räkna ihop alla matchernas odds. Det vill säga, att vinsten för alla rätt blir summan av oddsen som var satta in för just dessa resultat. I klarspråk: om alla matcher slutar med hemmaseger så är det oddset för hemmaseger i match ett X oddset för hemmaseger i match två X oddset för hemmaseger i match tre – och så vidare. Den ytterligare variabeln för hur stor vinsten är hur mycket man valt att varje rad ska kosta – detta kan man dock inte ändra på just Stryktipset.

Hästspel – I hästspel som exempelvis V75 så utgår man i stort sett från samma princip som ovanstående, men istället så är det i regel sju stycken hästlopp som man gissar på. Även här kan man sätta garderingar och således betala lite mer sitt spel.

Oddsspel – Vi kan nog säga att vi har rett ut vad ett oddsspel är för något nu. I spel som man bara rent av kallar för oddsspel så väljer man själv vilka matcher eller tävlingar som man vill spela på. Det kan vara en enda match eller flera stycken. Principen är densamma för hur man räknar ut vinsten – insatsen multiplicerat med det totala oddset.

Betting kan man göra på både hobbynivå, men även på ett mer professionellt plan där man oftast bildar något som kallas för spelbolag, där flera olika personer går in med en summa och man försöker spela smart med dessa pengar och sakta men säkert få dem att växa.